Haber

27. Yılını Kutlayan Ege Orman Vakfı, 13 Milyon Fidanı Toprakla Buluşturdu

Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu ve ailesinin öncülüğünde 1995 yılında gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla kurulan Ege Orman Vakfı, 84 bin metrekarelik alanda 13 milyon fidanı buluşturdu. Bugüne kadar dönüm.

(ÖZEL GÖRÜŞME)

27 yılı geride bırakan Ege Orman Vakfı, “Gelecek nesiller orman yok demesin” mottosu ile ormanların sürdürülebilirliği, yeni orman oluşturulması konulu ağaçlandırma projeleri, AB Projeleri, kırsal kalkınma projeleri ve biyoçeşitlilik projeleri ile 27 yılı geride bırakıyor. alanlar, biyolojik çeşitliliğin korunması ve küresel iklim krizi ile ilgili çabalar. gururumuz olmaya devam ediyor. Çok değerli bir görevi yerine getirmek

27. Yılını Kutlayan Ege Orman Vakfı, 13 Milyon Fidanı Toprakla Buluşturdu

Çocukların Doğayı Hissetmesini ve Dokunmasını İstiyoruz

Ege Orman Vakfı, Ekim ayında 27. yılını dolduracak. Vakıf, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde 13 milyondan fazla fidan dikti. Vakfımız tarafından her yıl ortalama 25 bin çocuğa Doğa ve Orman Sevgisi ve Bilinci konusunda eğitim verilmiştir. Vakıf sadece yeni orman alanları oluşturmuyor; Mevcut olanları korumak için de çok çaba harcıyor. Sadece sınıflarda değil, doğada da eğitim veriyoruz. Doğada sadece ağaç yoktur. Mucizevi bir uyum içinde devasa bir ekosistem, farklı bitkiler, hayvanlar, çiçekler ve böcekler, bir flora ve bir fauna ortada. Çocukların ve insanların doğaya gidip biraz doğayı hissetmelerini, dokunmalarını ve bu mucizeye tanık olmalarını istiyoruz. Çocukların evlerine döndüklerinde karıncadan ağaca kadar hatırlamalarını, yarın ise karar verme pozisyonlarına geldiklerinde bugünü ve bu mucizenin ne kadar değerli olduğunu hatırlamalarını istiyoruz.

Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi

AB Projesi kapsamında Mavişehir’de Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi kurduklarını anlatan Öztürk, “Eğitim merkezimizde merkezin tüm elektrik ihtiyacı yenilenebilir enerji ile karşılanıyor. Güneş ağacımız var. Ağacımız güneşten aldığı enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyor. Merkezde gücün depolandığı piller, sistemi tanımlayan modüller, rüzgar enerjisi için RES ve kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bisikletlerimiz var. Yağmur hasadı yapıyoruz. Depolanan su ile çimleri suluyoruz. Merkezimize gelen çocuklara VR gözlüklerle Karbon Avcıları oyunu oynuyoruz. Yeni nesil eğitim modülleri ile ekolojik temelli eğitimler veriyoruz. Öztürk, elektronik atık ve atık yağ ile ilgili projeleri kapsamında elektronik ve atık yağları geri dönüştürürken, yeni orman alanları oluşturduklarını ve doğa eğitimleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “İzmir’in birçok bölgesinde atık yağ ve atık yağ için toplama noktaları bulunuyor. piller. Ancak toplama noktalarına ulaşamayan vatandaşlarımız özellikle elektronik atıklarla ilgili olarak Ege Orman Vakfı’na ulaştıklarında toplama merkezleri ile iletişime geçerek fidan dikimine destek olabilirler.”

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Peyzaj Mimarı Perihan Öztürk, projelerini ve hayallerini Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) anlattı.

Vakfın oluşturduğu zeytinlik çalışmaları keyifli bir gün hediyesi olabilir.

Ege Orman Vakfı’nın tüm bu projeleri gerçekleştirirken bağışların yanı sıra kendi üretimiyle de gelir sağladığını söyleyen Öztürk, Vakfın oluşturduğu zeytinlikten elde edilen zeytin ve yan ürünlerini de sattıklarını belirtti. Mutlu günlerde, değerli günlerde ve haftalarda vakfın eserlerini hediye ederek hem kurumların hem de bireylerin kendilerine destek olabileceklerini açıklayan Öztürk, “Ayrıca 2 bin fidan ile bireysel hatıra ormanları, 10 bin fidan ile kurumsal hatıra ormanları oluşturulabilir. Özellikle şirketler karbon dengeleme amacıyla fidan bağışında bulunuyor. Web sitemizdeki karbon sayacından yaptığımız hesaplamalar ile karbon emisyonlarını dengelemek için kaç fidan dikmeleri gerektiğini öğrenebiliyorlar. Sürdürülebilirlik kavramı her alanda değerlidir. Yaşam kaynağımız olan ormanlar konusunda sürdürülebilirliği hedefleyen kuruluşlar bizimle birlikte yüzlerce orman oluşturdu. Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına “100. “Yılın Ormanları” projesi ile 7 bölgede orman oluşturmaya devam ettiklerini belirten Öztürk, Türkiye’nin dört bir yanında ağaçlandırma çalışmalarına zemin oluşturduklarını ifade etti.

Ormanlarımız ve çevremiz için neler yapabiliriz?

“Ormanlarımız ve çevremiz için her bireyin yapacak bir işi vardır” diyen Öztürk, “Örneğin ormanda duman gördüğünüzde 112’yi arayıp bilgi vermeniz çok değerli. Yaşam alanlarımızı korumak hepimizin sorumluluğudur. STK olma noktasında bir takım sorumluluklarımız var. Ormanların sürdürülebilirliği, çevre ve iklim krizi odaklı bir vakıf olmanın yanı sıra bir Sivil Toplum Kuruluşu olmanın sorumluluğunu da taşıyoruz. Konu ne olursa olsun her bireyin yaptığı her bağışı ve emeği sorgulamasını istiyoruz. Bağışınız nasıl kullanılıyor? Nasıl fayda sağlar? Şeffaflık, sivil toplum ve gönüllülük sisteminin gelişimi ve toplumsal gelişim için çok değerlidir. Bir vakıf veya dernek, konusu ne olursa olsun bir defaya mahsus menfaat sağlamaz. Kamu yararına olan çalışmaların sürdürülebilirliği için lütfen STK’lara olan ilginizi sürdürün.

“Ormanlarımız ve çevremiz için her bireyin yapacak bir işi vardır” diyen Öztürk, “Örneğin ormanda duman gördüğünüzde 112’yi arayıp bilgi vermeniz çok değerli.

Gönüllü Çalışmayı Az ya da Fazla Kimse Küçümsemesin

Yapılan her gönüllü çalışmanın bir bedeli olduğunu kaydeden Öztürk, “Gönüllü çalışma farklı şekillerde olabiliyor. Mali bir bağış her zaman konuşma konusu olmayabilir. Günümüzde en değerli şey zaman ve emektir. Yaptığınız işle ilgili pekiştireçler verebilirsiniz. Proje paylaşarak destek verebilirsiniz. Bir çocuğun eğitimine zaman ayırabilirsiniz. Araştıran ve gündemi takip eden bir iş geliştirme departmanımız var ancak yenilikçi ve bilimsel anlamda her türlü paylaşıma açığız. Çünkü her şeyi bilmeyebilirsin. Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. Birlikte yaptığınızda çok şey ifade ediyor. Orman gibi bütüncül bir ekosistem toplumsal fayda yaratır. Yenilikçi teknolojiler, hukuk bilgisi, proje fikirleri vb. konularda katkı sağlayan birçok gönüllümüz var. Ama asla yeterli değildir. Yaşam hakkına saygı duyan gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak isteyen doğa dostlarına her zaman daha fazla ve her zaman ihtiyacımız var” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

kurtunajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu