Haber

Adıyaman’da Çöken Bina Faciası: Sorumluların Cezalandırılması İsteniyor

Adıyaman’da 32 kişinin hayatına mal olan Hasoğlu İnşaat’ın çöken binasının enkazında hayatını kaybedenlerin yakınları, tutuklu sanıkların serbest bırakıldığı yönündeki argümanların ardından ağıt yakarak sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Adli kontrol kuralı ile.

Adıyaman Yenimahalle 26340 sokak 3. Etraf Yolu üzerinde bulunan Hasoğlu İnşaat’ın iki blok halinde inşa ettiği 8 katlı binalardan biri yıkılırken, diğeri ağır hasar gördü. Çöken A Blokta 32 kişi hayatını kaybetti. İddiaya göre, binanın bodrum katındaki perde duvarların alanı genişletmek için yıkıldığı, binaya ilave kat eklendiği, dere bulunduğu yönünde görgü tanıklarının ifadelerinin olduğu iddia edildi. yatak kumu kullanılmış ve kullanılan demir yetersizdi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen deprem soruşturmaları kapsamında, çıkarıldığı mahkemece bina sahibi 2 kişi ve teknik sorumlu 2 kişi olmak üzere toplam 4 kişi tutuklandı. Sanıklar ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olmak’la suçlanıyor. Sanık avukatlarının itirazı üzerine tutuklu sanıkların önceki gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

İddia üzerine söz konusu binanın enkazında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları enkazın yanına gelerek sorumluların en ağır cezayla cezalandırılması taleplerini dile getirdi. ‘Kaçak zeminler insanlara mezar oldu’, ‘Deprem öldürmez, binalar öldürür’, ‘Cezamızı alana kadar mücadelemiz devam edecek’ ve ‘Kahrolsun müteahhit’ sloganları atıldı. Enkaz başında toplanan kalabalık Kürtçe ağıtlar yaktı ve gözyaşı döktü.

Kardeşi, amcası ve yeğeniyle birlikte 8 yakınını da kaybeden İstek Üşen, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “32 canımıza mezar olan bu binanın sorumluları serbestçe dolaşıyor. Bu durum herkesi üzüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin aldığı numuneler incelenerek hazırlanan raporun temelden hatalı olduğu ortaya çıktı. “Kardeşim ve teyzem 8 yıldır çocuk sahibi olmanın hayalini kuruyorlardı. 8 yıl sonra hayalleri gerçek oldu ve bir çocukları oldu. Henüz 10 aylıktı ve sevinçleri, mutlulukları yarım kalmıştı. Onu sonuna kadar sevemediler” dedi.

Ablası ve eniştesini kaybeden Erdoğan Akbaş, konuşmasında şunları söyledi: “Burada tek bir talebimiz var. O da sorumluların adalet önüne çıkarılıp gereken cezayı almasıdır. Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi; Bu binanın yapımında kat ilavesinden, kalitesiz demir ve beton kullanımına kadar, “Tüm bu ihmallerle sevdiklerimizi ve ailemizi kaybettik” dedi.

Hasoğlu İnşaat’ın B Blok’ta yaşayan Dilek Çıra Göksu, yaşadıklarını anlatarak, “Sarsıntı durur durmaz hasar görmüş, duvardan ayrılmış, etrafı beton yığınlarıyla çevrili merdivenlerden aşağı indik. Aşağı indim, ön bloğun yıkılmasından sonra toz bile kalmadı. Bu binanın bu kadar erken çöktüğünün göstergesi değil mi, bunun kanıtıdır.” değil mi?” Kendi haliyle konuştu.

Kardeşini ve eniştesini kaybeden Baht Akbaş, “Mağdurlar olarak bugün burada sesimizin duyulmasını istiyoruz. Tüm sorumluların gözaltında yargılanmasını ve adil bir şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.”

Mağdurların avukatlarından Uygar Ekici, “Şu anda 32 kişinin hayatını kaybettiği Hasoğlu İnşaat’ın enkazındayız. Buradaki insanlar adalet istiyor. 32 kişinin neden öldüğünü sorgulamamız gerekiyor. Bina sağlam inşa edilmemiş.” Dere kumu kullanıldı, kaçak döşeme yapıldı, binada deprem oldu.” Direnci etkileyen değişikliklerin yapıldığı belgede açıkça görülüyor. Özellikle binanın bodrum katında binayı genişletmek amacıyla giydirme cephenin yıkıldığına dair görgü tanıklarının ifadeleri var. Binada bulunan yapı kontrol firmasının sahibinin bu yönde beyanları bulunmaktadır. Depremde binanın çökmesinde bunun da etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda sorumlular sorumlu değildi. “Onun serbest bırakılmasını hukuka uygun bulmuyoruz” dedi.

Grup, açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı. – ADIYAMAN

turgutlu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu