Ekonomi

Biden yönetimi Alaska petrol, gaz ve madenciliğini kısıtlıyor

ABD İçişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden’ın çevre koruma hedefleriyle uyumlu bir hareketle, Cuma günü Alaska’nın Ulusal Petrol Rezervi’nde (NPR-A) petrol ve gaz sondajı ile madenciliği önemli ölçüde sınırlandıracak yeni düzenlemeleri yürürlüğe koydu. Bu adımlar, kısıtlamaların iş kayıplarına ve ABD’nin yabancı kaynaklara bağımlılığının artmasına yol açabileceğini savunan Alaska eyalet yetkililerinin eleştirilerine neden oldu.

İçişleri Bakanlığı, kutup ayıları ve karibu gibi vahşi yaşam alanlarının yanı sıra yerli toplulukların geleneksel yaşam biçimlerini korumayı amaçlayan bir önlem olarak, NPR-A’nın %40’ında petrol ve gaz gelişimini engelleyecek bir kuralı kesinleştirdi. Bu da yaklaşık 10.6 milyon dönümlük bir alanda petrol ve gaz kiralanmasının yasaklanmasına ve 2 milyon dönümden fazla bir alanda da geliştirme faaliyetlerine ilave sınırlamalar getirilmesine yol açacaktır. Ancak ConocoPhillips’in 8 milyar dolarlık Willow projesi de dahil olmak üzere mevcut operasyonlar bu yeni düzenlemelerden etkilenmeyecektir.

Sondaj sınırlamalarına ek olarak ajans, Alaska Sanayi ve Kalkınma İhracat Kurumu’nun (AIDEA) Ambler Maden Bölgesi’nde bakır, çinko ve kurşun açısından zengin bir bölgede maden geliştirmeyi kolaylaştıracak 211 millik bir yol inşa etme teklifini de reddetti. AIDEA’ya göre, proje istihdam yaratacaktı, ancak Arazi Yönetimi Bürosu’nun çevresel analizi, yerel yerli topluluklar için hayati önem taşıyan karibu ve balık popülasyonları üzerindeki potansiyel riskler nedeniyle buna karşı tavsiyede bulundu.

Başkan Biden, yönetiminin Batı Kuzey Kutbu’nda 13 milyon dönümden fazla alanı koruma altına almak için attığı adımlardan gurur duyduğunu ifade ederek Alaska Yerlilerinin kültürüne ve tarihine saygı göstermenin önemini vurguladı.

Duyuru, Perşembe günü bu kararların enerji güvenliği ve kaynaklara erişim üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getiren Alaska Senatörü Lisa Murkowski de dahil olmak üzere Cumhuriyetçi senatörler tarafından onaylanmadı. Murkowski, bakır ve petrol gibi kaynaklara olan ihtiyacın devam ettiğini ve bu kaynakların Alaska’dan elde edilmesinin artık daha zor olacağına inandığını vurguladı.

NPR-A şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük bozulmamış kamu arazisi olup Alaska’nın Kuzey Yamacı’nda 23 milyon dönümlük bir alana yayılmaktadır. Yeni kural, Biden yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadele için 2030 yılına kadar ABD topraklarının ve sularının %30’unu korumaya yönelik daha geniş çabalarının bir parçası olarak geliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ekinozuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu