Haber

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki iş birliğinin bölgenin güvenliği için çok önemli olduğunu belirtti.

Radev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Vahdettin Köşkü’nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Bulgaristan ve Türkiye’nin çok sıkıntılı bir bölgede olduğuna dikkati çeken Radev, “Ukrayna’daki savaş çok yakınımızda ve diğer sorunlu bölgeler sınırımızda. Bu nedenle Türkiye ile Bulgaristan’ın iş birliği bölgenin güvenliği açısından çok önemli. . Doğu Avrupa bölgesi için de önemli.” söz konusu.

Radev ise iki ülkenin değerli ticari katılımlarının olduğunu belirterek, karşılıklı çıkarlar doğrultusunda ekonomi, ticaret, enerji, ulaşım, turizm, sınır koruma ve terörle mücadele alanlarında iş birliği olduğunu söyledi.

Bu işbirliğinin en değerli göstergesinin Kapıkule ve Kapıtan Andreevo sınır kapılarının ticari hacim açısından dünyada ikinci sırada yer alması olduğunu vurgulayan Radev, yapacakları çok iş olduğunu ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

İkili ticaret hacmi 6 milyar doları aştı

Radev, Türkiye’nin Bulgaristan’a yatırım yapan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 6 milyar doları aştığını söyledi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı sadece bizi değil, ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de sınıyor. Bazı konuları yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. İşbirliği, dostluk, komşuluk nedir? bizim bölgemizde.” “Çok farklı bir açıdan bakmamız gerekiyor. Ortak yaklaşımlar bulmamız gerekiyor. Birçok krizle uğraşmamız gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Radev, iki ülkenin coğrafi konumları gereği lojistik ve enerji konusunda ortak sorumluluğa sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu da iş birliğinin derinleştirilmesiyle mümkün. Beklentimiz, her iki ülkedeki enerji sistemlerinin karşılıklı faydalar doğrultusunda daha da gelişmesidir. Burada da Sayın Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum çünkü ülkemiz Hızır gibi bizim için çok zor bir zamanda sıvılaştırılmış gaz yardımı yaptı.” dedi.

Radev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugünkü görüşmenin çok faydalı olduğunu vurguladı.

Ukrayna’daki savaşın küresel tedarik zincirlerini etkilediğinin altını çizen Radev, sınır kapılarındaki trafiğin arttığını söyledi.

“Sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gerekli adımları atmalıyız”

Radev, “Sınır kapılarımızda trafik iki katına çıktı. Bu nedenle çok hızlı olmamız gerekiyor. Proaktif olmamız gerekiyor. Ortak karar ve tedbirler alarak sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gerekli adımları atmamız gerekiyor.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bakanların görüştüğünü ve bundan sonraki çalışmalara ilişkin yol haritası çizdiğini kaydeden Radev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Attığımız bu adımların başarılı olabilmesi için çok sakin ve korumalı bir sınıra sahip olmamız gerekiyor. Bunu dikkate alarak, Türkiye’nin yasadışı göçü artırmasını önlemesini takdir ediyoruz. Ortak çabalarımız devam edecek. Türkiye’nin bu konudaki durumunu dikkate alıyoruz. yasa dışı göç” İkili anlaşmalarımızın kurallarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Sayın Erdoğan ile her türlü terör faaliyetini kınıyoruz. Çünkü insanların hayatına zarar veriyorlar. Dolayısıyla bu konudaki ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabulucu rolünü de takdir ediyoruz”

Rusya-Ukrayna savaşının çözümünde Türkiye’nin arabuluculuk rolüne de dikkat çeken Radev, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk rolünü de takdir ediyoruz. Özellikle Ukrayna’daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi yönündeki çabalarınızı takdir ediyoruz. Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletleri de dahil ederek tahıl koridorunu açarak büyük bir başarı elde ettiniz.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu