Teknoloji

Güneydoğu Asya’da keşfedilen bu nesne, bilinen en eski telli müzik aleti olabilir.

Vietnam’da bulunan alışılmadık bir geyik boynuzu , şimdiye kadar ortaya çıkarılan bilinen en eski telli çalgılardan biri olabilir. Mekong Nehri kıyısındaki bir bölgede keşfedildi 2000 yıllık enstrüman, tek telli bir arp gibi görünüyor ve Vietnam’da hala çalan karmaşık müzik aletlerinin atası gibi görünüyor.

Tarihi eser, bir ucunda muhtemelen bir gitarın üstündeki tuşlar olmak üzere telleri akort etmek için kullanılan bir çivi için bir delik bulunan 35 santimetre uzunluğunda kesilmiş boynuzlardan oluşuyor. İplik çoktan gitmiş olsa da, nesne ipi desteklemek için kullanılmış olabilecek bir köprüsü var.

Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Vietnam’daki Long An Müzesi’nden arkeologlar yakın zamanda bu etkileyici nesneyi yeni bir makalede tanımladılar ve neredeyse kesinlikle müzik yapmak için çalınan telli bir enstrüman olduğu sonucuna vardılar.

Boynuz, muhtemelen Güneydoğu Asya anakarasına özgü bir iki cinstir. sambar geyiğindenveya bir Hint domuz geyiğinden gelmiş görünüyor. Grup, tarihi eserin 2000 yıllık olduğunu ve Mekong Nehri kıyısındaki Vietnam kültüründen geldiğini söylüyor.

Birçok eski kültürün güçlü ve hoş bir müzik kültürüne sahip olduğunu öne süren kanıtlar olmasına rağmen, genellikle kanıt yetersizliğinden dolayı ( kaya tortularında saklı şarkılar bulmak gerçekten olağanüstü olurdu) arkeolojik kayıtlara dahil edilmemiştir.

Örneğin Antik Yunanistan, antik tarihin en çok çalışılan bölümlerinden biridir ve enstrümanların çalınmasını gösteren birçok sanat eserinde görüldüğü gibi, müzikten alınan zevkin kültürlerinde değerli bir rol oynadığını biliyoruz. Ama müziğin nasıl bir şey olduğunu keşfetme arayışı çıldırtıcı bir muamma” olarak tanımlanmıştır.

Araştırmacılar, eski Vietnam’ın müzik kültürlerini daha iyi anlamak için bölgede bulunan 600’den fazla kemik eserini içeren bir kataloğu inceledi. Analizleri, bu kornanın tasarıya uyduğunu ve K’ný gibi çağdaş Vietnam müzik enstrümanlarının ortaya çıkışını gösterdiğini belirtiyor.

Yeni çalışma bu hafta Antiquity dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu