Haber

İçişleri Bakanı Soylu: Uyuşturucuyla mücadelede annelerin ve gençlerin desteği önemli

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucuyla mücadelede başarının annelerin ve gençlerin desteğiyle mümkün olduğunu söyledi.

Soylu, Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığında yeni bir dönemin başladığını belirterek, söz konusu çabanın devlet ve milletle birlikte devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan yasa sayesinde uyuşturucuyla mücadelede değerli adımlar atıldığını belirten Soylu, “Eroin, kokain gibi konularda verilen cezalar yüksekti. sentetik ilaç kaptagon ve metamfetamin gibi sentetik zehirlerin ticaretine verilen cezaları artırdık.”Alt ticarette cezaları 10 yıldan 15 yıla çıkardık. Yine aynı düzenlemeyle, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak veya bulundurmak suçundan dolayı hürriyetini durdurma veya kontrol altına alma kararı verilenlere farklı ek yükümlülükler getirilecek.” dedi.

“Sürpriz testler olacak”

Soylu, uyuşturucu kullanan ve tedaviyi kabul etmeyenler için yeni düzenleme getirildiğini bildirdi.

Doktor raporuna göre artık rehabilitasyon ve tedavi sürecinin başlayacağına işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

“Denetim süresi içinde, uyuşturucu kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın önceden haber verilmeksizin sürpriz testler yapılacak. Bu hata dışında cezaevine girecek tutuklu ve hükümlülere de zorunlu tedavi ve rehabilitasyon uygulanacaktır. Bu hedef doğrultusunda inşa edilecek.Eskiden bu konudaki uygulamalar şu şekildeydi,kişinin kendisi ‘tedaviyi kabul etmiyorum’ deyince tedavi kabul edilemiyordu.Fakat şimdi doktor raporu sonrası hakimin ‘tedaviye ihtiyacı var’ demesi iki gün içinde re’sen karar verip tedavi ve rehabilitasyonu uygulayabilecek.Velilerin en çok istediği alanlardan biri de burasıydı.”

“Uyuşturucu sorununa terör sorunu olarak bakıyoruz”

Bakan Soylu, uyuşturucu ve uyuşturucu suçları ile ilgili ihbarda bulunanların kimliklerinin gizli tutulacağına dair yeni bir kanun hazırlandığını ve bunun 5 Nisan itibarıyla kanunlaştığını hatırlattı.

Söz konusu yasa sayesinde uyuşturucuyla mücadelede ellerinin daha da güçlendiğini belirten Soylu, şunları kaydetti:

“Çıkan bu yasalar uyuşturucu mücadelesinde bizim elimizi güçlendirecek, yargının elini güçlendirecektir. Uyuşturucu sorununa terör sorunu olarak bakıyoruz, en temel güvenlik sorunlarından biri olarak bakıyoruz. Bu vesileyle milletimizi bu konuda birlikte bu çabayı göstermeye özellikle davet ediyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bu ülkede 941 kişi doğrudan uyuşturucudan hayatını kaybediyordu. Çabalarımızla, Yaptığımız bu yok etme operasyonlarıyla uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin sayısı 270’e düştü.Bu önemli bir mücadele.36 bin kişi cezaevlerindeydi.Yine mücadelemizle Türkiye’de hep beraberiz. Cumhuriyet devletinin kurumları, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere yargı, polis, jandarma ve narkotik birimleri ile sayı 126 bine yükseldi.”

Soylu, Türkiye’de uyuşturucu kullanıcıları ve kaçakçılarıyla mücadelede yeni teknikler geliştirildiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da tedavi ve rehabilitasyon sürecine büyük katkı sağladığını belirten Soylu, aileleri de davet ederek, “Hiçbir anne benim çocuğum yapmaz demesin. Evladını en iyi tanıyan anneler annelerdir.” Alışkanlıklarını, arkadaşlarını, ne yapması gerektiğini en iyi bilen annelerdir.Burada yapılması gereken annelerin çocuklarından ellerini çekmemeleridir.” söz konusu.

“Bu çabayı her zaman birlikte yapmazsak başarılı olamayız”

Soylu, uyuşturucuyla mücadele kapsamında annelere eğitim verdiklerini kaydetti.

Bu bağlamda “en iyi narkotik anne” projesinin değerine değinen Soylu, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda 2 milyon anneye eğitim verdik. Elbette eğitim vermeye devam edeceğiz. Gençlere şunu söylemek isterim ki karşılaştıkları sorunları çözen hiçbir kimyasal bulunamadı, üretilmedi.” Şu anda dünyada.Şahsen ilacın kendisi baş belası.Halkın kurslarında hiçbir ilaç konusu akıl almaz değil.Gençlerimizi ve kardeşlerimizi rica ederiz bu saçmalıklara aldanmayın.Herhangi bir ilaç ve hap kullanmayın. doktorunuzun ve annenizin vermediği bu hapları kullanmayın bu çabayı hep birlikte yapmazsak başarılı olamayız amerikada 10 binin üzerinde insan ölüyor türkiyede 270 kişi başına ölüm 324 milyonda ABD’de, Almanya’da milyonda 29, Norveç’te milyonda 85, Türkiye’de milyonda 4,1 O nedenle karlılıkla bu çabayı devam ettirmeliyiz. Bu ilacı kendi sınırlarımızın dışına atmalıyız. Cumhurbaşkanımızın talimatı nettir inşallah. devletimizin tüm imkanlarıyla, yargımızla, tüm birimlerimizle, aziz milletimizin temelleriyle hep birlikte bu uyuşturucunun kökünü kazıyacağız. Hep birlikte kökünden kazıyacağız.”

Soylu, daha sonra telekonferans sistemiyle Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlanarak Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ile bu kentte gerçekleştirilen 52’nci Köklendirme Operasyonu hakkında bilgi aldı.

Operasyonların kararlılıkla devam edeceğini belirten Soylu, “79 ilde kökü kazınana kadar operasyonlar devam edecek. Bize güvensinler, bize güvensinler, devlete güvensinler, ilaçla uğraşsınlar. Her türlü bilgi ve belgeyi Türkiye ile paylaşsınlar.” Bu emeğin kökünü kazımak için sonuna kadar hep birlikte çalışacağız.” Vereceğiz.” sözünü kullandı.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu