Sağlık

Kızamık Salgını Riski Artıyor !

Türk Tabipler Birliği (TTB), “Kızamık Salgınına Dikkat!” başlıklı online bir panel düzenledi. Panel, TTB’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Panelde Türkiye’de kızamığa karşı toplum bağışıklığının sağlanamadığına ve son 1 yılda kızamığa karşı insidans hızının hızla arttığına dikkat çekilerek veri paylaşımı yapıldı.

Adalet Çığık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde TTB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. TTB Aşı Çalışma Grubu senitibaren prof. Dr. Muzaffer Eskiocak sunum yaptı. Sunumuna kızamığın klinik tanımı, epidemiyolojik özellikleri ve komplikasyonlarını anlatarak başlayan Eskiocak, aşı öncesi dönemde kızamığa bağlı ölüm bilgilerini paylaştı. Türkiye’de kızamığa karşı toplum bağışıklığının bulunmadığına dikkati çeken Eskiocak, özellikle son bir yılda kızamık vakasının hızla arttığına dikkat çekti. Komplikasyonlu ve komplike olmayan kızamıkların tespit edilmesinin ardından il sağlık müdürlüklerinin bulaşıcı hastalıklar birimleri ile ilçe sağlık müdürlüklerinin toplum sağlığı merkezlerine bilgi verilmesi gerektiğini belirten Eskiocak, komplike ve komplike olmayan kızamıkların tedavi süreçlerini detaylı olarak anlattı. Eskiocak sunumunun son bölümünde kızamık hastalığından korunmak için aşılama ve temas yönetiminin nasıl yapılması gerektiğinden bahsetti.

Deprem Bölgelerinde Salgın Riskine Dikkat Çekildi

Deprem bölgesinde halk sağlığını olumsuz etkileyen koşullar, sağlık hizmetlerinin sunumundaki eksiklikler, doktor ve sağlık çalışanlarının kötü barınma ve çalışma koşullarının aktarıldığı konuşmalarda, deprem riskinin arttığı vurgulandı. Tüm bu yönetememe nedeniyle artan salgın hastalıklar ve özellikle kızamık büyük risk oluşturmaktadır. Etkinlikte; Aile Hekimliği Şubesinden Dr. Emrah Kırmızılı, Pratisyen Hekimlik Şubesinden, Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Şubesinden Dr. Naciye Demirel, Halk Sağlığı Şubesinden Dr. Seçkin Kara, Dr. Ahmet Soysal, Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, TTB Hatay Deprem Uyum Merkezi, Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Kanatlı, TTB Kahramanmaraş Deprem Uyum Merkezi’nden Dr. İsmail Tosun, Dr. Aydın Tatlı ve Dr. Lütfi Tiyekli konuştu.   (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

sehzadelerhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu