Ekonomi

Merkez Bankası ‘Zorunlu Karşılık Oranını’ Değiştirdi

Merkez Bankası, Türk lirası mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi. Değişiklikle birlikte, TL mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla, 3 aydan uzun vadeli TL hesaplarda zorunlu karşılık oranı sıfırlandı.

Merkez Bankası, “Makroihtiyati Tedbirlere İlişkin Basın Duyurusu” başlığıyla şu açıklamayı yaptı:

2023 Para Politikası ve Liraizasyon Stratejisi Metni’nde, Türk Lirası’nın hem aktif hem de pasif tarafındaki yükünün kalıcı olarak artırılması amacıyla, liraizasyon stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların güçlendirilerek kullanılacağı belirtilmektedir. bankacılık sistemi. Ayrıca, kur korumalı mevduat dışında Türk lirası mevduatı teşvik etmek başta olmak üzere, Türk lirası mevduat tercihini güçlendirecek adımların atılmaya devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bu kapsamda, Türk lirası mevduatların vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla, 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para cinsinden yükümlülüklerdeki artış için zorunlu karşılık oranlarının 2023 yılı sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

Bu değişiklikler, kurulumu 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Halkın kullanımına sunulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu