Haber

TİP, Atalay’ın görevden alınmasını protesto etti

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Teşkilatı (TİP), tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekili statüsünün düşürülmesini İstanbul’da Beşiktaş İskelesi önünde protesto etti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in yanı sıra çok sayıda siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcisinin de katıldığı eylemde, “Saray yargısı değil, halkın iradesi” ve “Can Atalay’a özgürlük” yazılı pankartlar açıldı.

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Hatay Milletvekili Barış Atay, burada yaptığı konuşmada, meselenin bir milletvekilinin tutuklanması meselesi olmadığını söyledi. Atay, “Bu ülkede isimlerini tek tek sayamadığımız onlarca milletvekili tutuklandı ve halen cezaevinde. Sorun şu ki, hakkın olmadığı bu ülkede artık Anayasamız yok. Hukuk ve doğal olarak adalet ama yavaş işleyen bir Anayasa var ve bu gerçekle yüzleşmek zorundayız.” “Bu konu Can Atalay’ın meselesi değil. Bu mesele tüm Türkiye halkının meselesidir. Dün koruyamadığımız Can Atalay’ı bugün koruyamazsak, yarın da canınız olmaz.” söz konusu.

Atay, “Türkiye’nin sağ hareketi, onlarca yıldır iktidarda olmanın verdiği özgüvenle, Türkiye’deki devrimcileri ve sosyalistleri tutuklayarak, öldürerek, ortadan kaldırarak, yok sayarak bastıracağını sanıyordu ama haydi biz de öyleydik. buradayız, buradayız ve burada olacağız.”

“İnsan kendini bilmeli. Biz nasıl kendimizi tanıyorsak, AKP’liler de, MHP’liler de, milletvekilleri de, yöneticiler de kendilerini mutlaka biliyorlar. Mesela milletvekillerimiz bazı milletvekillerinin aksine cinayetle anılmıyor. Mesela hırsızlıkla anılmıyor. Atay, dolandırıcılık veya vurgunculuk” dedi. “Milletvekillerimiz, yoldaşlarımız yaptıkları, söyledikleri hiçbir şey için başı öne eğik dolaşmıyorlar” dedi.

Atay: “Can Atalay’a terörist diyorlar öyle mi? Biz buna terörist denilmesine alışkınız ama size Can Atalay’ı anlatayım. Can Atalay bir avukattır, devrimcidir, çok güzel bir insandır her şeyden önce.” Neredenin avukatıdır; Soma’da madende, Çorlu’da” İstanbul’da trenlerde, Sakarya’da fabrikalarda, patlamalarda, Hatay’da, Adıyaman’da depremlerde öldürülenlerin avukatıdır. Elbistan, Pazarcık ve Aladağ’daki kızlar yandı. “Bilin diye söylüyorum, tek bir toz zerresini bile ortadan kaldırmıyor” dedi.


TİP milletvekilleri Erkan Baş, Sera Kadıgil ve Ahmet Şık, tutuklu Can Atalay’ın posteriyle. Fotoğraf: ANKA

Ne oldu?

14 Mayıs’ta milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden çıkamayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay; Karar, eski Adalet Bakanı ve TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın bugün TBMM Genel Kurulu’nda kararı okumasıyla geri çekildi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iki kez “hak ihlali” tespit ettiği Atalay, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararlarıyla tahliye edilmedi.

“TBMM darbe girişimine ortak yapıldı”

TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın eylemde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını hatırlattı. Yalçın, “Buradan soruyoruz. Bugünden itibaren bu ülkeye hukuk devleti, demokratik devlet diyebilir miyiz? Bugün bizzat Meclis’te Anayasa ayaklar altına alınmıştır; Türkiye Büyük Millet Meclisi ortak olmuştur. Bu darbe girişimi Yargıtay tarafından gerçekleştirildi. Artık bu “Ülkede herkes çıkıp ‘Ben Anayasa’yı da Anayasa Mahkemesi’ni de tanımıyorum’ diyebilir.’ Türkiye’de artık Anayasa olmadığını, anayasal güvencenin ortadan kalktığını, bizzat Meclis tarafından kabul edildiğini görüyoruz” dedi.


TİP, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. Fotoğraf: ANKA

“12 Mart ve 12 Eylül’de yaşananların benzeri vardı”

TİP Parti Meclisi (PM) üyesi ve avukat Özgür Urfa, bugünün tarihini not aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu ülkede 12 Mart, 12 Eylül ne olduysa bugün olmuştur. Bugün yaşananlara darbe denir.” altında hepsi darbeciler var. Bu ülke 12 Mart darbecilerini de, 12 Eylül darbecilerini de unutmadı. Bugünkü darbecileri de unutmayacağız. Kaç yıl geçerse geçsin darbe yapmaktan yargılanacaklar ve hak ettikleri cezalara çarptırılacaklar.”

Türkiye’de Anayasa’nın rafa kaldırıldığını belirten Urfa, şöyle konuştu: “Bugün Anayasa Mahkemesi kapatıldı. Bugün kanun kalmadı. Kanun yoksa sokak var diyoruz. Biz buradayız. Devam edeceğiz. Bu darbe sadece Can Atalay’a karşı değil, sadece Türkiye İşçi Partisi’ne karşı da değildi.” “Bu darbe daha çok Hatay halkına karşı yapıldı” dedi.

CHP İstanbul İl Lideri Özgür Çelik konuşmasında anayasal düzeni, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi korumak için burada olduklarını vurguladı. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Türkiye demokrasi tarihine yeni bir karar eklenmiştir. Depremden etkilenen Hatay halkının özgür iradesiyle seçilen Can Atalay’ın üyelikten düşürülme kararını tanımıyoruz. Bu karar bir karardır. Anayasal düzene darbe. Bu karar, Türkiye’de demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik büyük bir girişimdir. Yargıtay “Onların organları suç işlemiştir ama bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi bu suça ortak kılınmıştır.”

ANKA / EC, BÖ

karsiyaka-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu