Ekonomi

Vanguard: İktidar değişikliği Türk tahvillerine olan ilgiyi artırabilir

Yaklaşık 7.1 trilyon doları yöneten Vanguard Group Inc. Gelişen Piyasalar Sabit Getirili Menkul Kıymetler Masası Başkanı Nick Eisinger, Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye için bazı “ağırlık azaltıcı” pozisyonları kapatmaya başladıklarını belirtti.

Bu saldırı, Vanguard’ı Erdoğan döneminin sona erme ihtimaline karşı konumlanan yatırımcıların ortasına yerleştiriyor. Yabancı yatırımcılar lira cinsinden varlıklarını rekor seviyelere indirirken, son beş yılda tahvil ve hisse senedi piyasalarında 60 milyar dolarlık yabancı çıkışı yaşandı.

Bloomberg’e konuşan Eisinger, “Erdoğan kaybederse Türk tahvilleri çok karlı olabilir. Erdoğan kazanırsa, büyük olasılıkla alışılmışın dışında faiz politikası ve kredi genişlemesine devam edecek ve ardından dış finansman açığı büyük olasılıkla büyük ölçüde devam edecek.” değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan’ın enflasyonun nedeninin yüksek faizler olduğu teziyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 yılından bu yana faiz oranlarını düşük tutuyor. Bu politikanın yan etkisi olarak yüksek enflasyon, zayıf lira ve kurdaki kademeli düşüş lira cinsinden enstrüman iştahı yabancıların çıkışına neden oldu.

“Altı Masa” olarak bilinen muhalefet bloğu, bu hafta başlarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın politikalarını tersine değiştireceklerini söylerken, merkez bankasının bağımsızlığını ve ekonomik sorunlara karşı daha piyasa dostu bir yaklaşımı benimsediklerini belirtiyor.

Türkiye’nin dolar cinsinden tahvilleri bu yıl rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor. En uzun vadeli Türk doları tahvili bu yıl yüzde 3,6 yükseldi. Bloomberg’in gelişen ülke tahvil endeksindeki artış yüzde 0,4 ile sınırlı kaldı. Bloomberg’in derlediği bilgilere göre Vanguard’ın gelişen ülke tahvil fonu 2023’te yüzde 1,2 yükseldi ve son beş yılda yüzde 17’lik kazançla rakiplerinin yüzde 99’unu geride bıraktı.

Eisinger, muhalefetin seçimi kazanması halinde liranın da değer kaybetmesine izin verilmesi beklentisiyle lira cinsinden tahvillere de bakabileceklerini söyledi. Türk makamları son altı ayda lirayı denetlemedi. altında ve kademeli fiyat kaybı çizgisinde tuttu. Birçok yatırımcı bu durumun lirayı çok pahalı hale getirdiğini söyledi.

Eisenger, “Erdoğan’ın kaybedeceği senaryoda döviz cinsinden tahviller en iyi seçeneklerden biri olabilir. Çünkü yeni yönetim altında muhtemelen para birimi zayıflamak zorunda kalacak.” dedi.

RBC Global Asset Management Fund Yöneticisi Laurence Bensafi, aynı şeyin hisse senedi piyasası için de geçerli olabileceğine inanıyor.

Bensafi, “Anketler muhalefetin önde olduğunu göstermeye başlarsa bazı yabancı yatırımcılar geri dönecek” dedi. Şu anda büyük bir ilgi var ama belirsizlik hala yüksek. Yatırımcılar o an geldiğinde hızlı hareket etmek için değerlendirmelerini yaparlar.” –Srinivasan Sivabalan bu makaleye katkıda bulunmuştur.

hozat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu